Karelia-Ikkuna Oy on Vuoden puuteollisuusyritys

Puuteollisuusyrittäjät ry on valinnut 2019 Puuteollisuusyritykseksi joensuulaisen Karelia-Ikkuna Oy:n.
  – Arvostamme palkinnon korkealle. Se on myös kollegojen tunnustus yrityksellemme, toimitusjohtaja Otto Ahtonen sanoo.
  KareliaIkkuna on 1991 perustettu perheyritys. Molemmat perustajat ovat yhä toiminnassa mukana. Kauko Ahtonen toimii hallituksen puheenjohtajana ja Vesa Silvennoinen myyntijohtajana.
Perustajasukuja on yrityksessä jo toisessa sukupolvessa. Otto Ahtosen sisar Elli työskentelee talouspäällikkönä ja veli Juuso tuotantopäällikön tehtävissä. Ari Silvennoinen toimii myynnin puolella.

Arvostettu ja reilu toimija

Palkitsemisen perusteissa todetaan, että Karelia-Ikkunan toiminta on vienyt koko alaa eteenpäin. Lisäksi yritys on aktiivinen, arvostettu ja reilu toimija alalla.
  – Suomen suurin suomalaisomisteinen ikkunatehdas, joka on onnistunut kasvamaan voimakkaasti ja tekemään tulosta vahvasti kilpaillulla toimialalla, perusteluissa kiitetään.
  Otto Ahtonen luonnehtii kasvua tasaiseksi ja hallituksi. Edellisen tilikauden liikevaihto oli 24,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna kasvun arvioidaan olevan kymmenen prosentin luokkaa.

100 000 ikkunayksikköä vuodessa

Yrityksen päätuote on kaksipuitteinen sisäänpäin kääntyvä puualumiini-ikkuna. Valittavissa on useita erilaisia ikkunamalleja ja tyyppejä. Tuotanto on lähes 100 000 ikkunayksikköä vuodessa.
  Noin 6 000 m2:n suuruiset tilat ovat kahdessa eri kiinteistössä. Lisäksi Kerimäellä toimii kiinteitä ikkunoita valmistava alihankkija. Lasin yritys ostaa Haapajärveltä PL-Glas Oy:ltä.
  Henkilöstön määrä on 85, josta tuotannossa 72.
  Omaa myyntihenkilöstöä täydentää koko maan kattava myyjäyritysten verkosto. Ikkunoita toimitetaan ympäri maata. Suurimpia markkina-alueita ovat pääkaupunkiseutu, Tampere ja muut kasvukeskukset.

Kodeissa herkällä alueella

Tuotannosta yli puolet menee korjausrakentamisen kohteisiin. Suurin asiakasryhmä on taloyhtiöt. Ikkunoita toimitetaan myös rakennusliikkeille, julkiselle sektorille ja yksityisille kuluttajille.
  Suuri osa toimituksista tapahtuu avaimet käteen periaatteella. Ahtonen korostaa laadukkaan tuotteen lisäksi hyvän palvelun merkitystä.
  – Asennettaessa korjauskohteiden ikkunoita ollaan ihmisten kodeissa herkällä alueella.
  Asentamisessa yritys käyttää ulkopuolisia yrityksiä, joista monet ovat pitkäaikaisia kumppaneita.

Asiakas on keskiössä

Ikkunoiden energiatehokkuus on parantunut viime vuosina merkittävästi. Energiapihiydessä puupuite on erinomainen, mutta suurin kehitys on tapahtunut lasissa.
  – Energiankulutus on pudonnut jopa viidennekseen 1980-lukuun verrattuna.
  Yrityksen tuotesuunnittelun perustana on asiakaslähtöisyys. Esimerkiksi taloyhtiöiden asukkaiden asiakaspalaute hyödynnetään systemaattisesti.
  – Asiakkaille tärkeitä asioita ovat viihtyisyys ja helppokäyttöisyys. Myös ääneneristävyydessä suomalainen kaksipuitteinen ikkuna on korkeatasoinen, Ahtonen toteaa.
  Myös ekologisuuden merkitys on lisääntynyt. Karelia-Ikkuna on siirtynyt lasituslistoissa PVC:stä puuvalmisteisiin.

Pitkälle viety automatisointi

Yritys ei valmista tuotteita varastoon vaan tilauksesta asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Karelia-Ikkunan jo pitkään käyttämä ikkunakohtainen tuotanto on Ahtosen mukaan olennainen asia hallittavuudessa, tehokkuudessa ja laadun varmistuksessa.
  – Se on tärkeä, koska päivässä valmistuu noin 400 asiakaskohtaisesti suunniteltua ikkunaa ja erillisiä osia on paljon.
  Konelinjat on räätälöity yrityksen tarpeisiin ja tuotanto on pitkälle automatisoitu. Se varmistaa tuotannon sujuvuuden ja virheiden minimoinnin.

Teksti: Tuulikki Huusko
Kuva: Tuula Uitto

PALVELEMME
Huzza Oy
Kainuuntie 9
88900  KUHMO
Puhelin 044 332 5330 Sähköposti info(at)huzza.fi

YHTEISTYÖSSÄ

MENU