Kuhmon Ikkuna valmistaa keskimäärin 40 ikkunaa työpäivää kohti. Yritys on saanut työvoimaa hyvin, Pekka Kallio kertoo. Taustalla työskentelee Kimmo Kyllönen.

Kuhmon Ikkuna satsaa laatuun ja toimitusvarmuuteen
Pekka Kallion johtama Kuhmon Ikkuna Oy täytti viime vuonna 30 vuotta. Yritys toimittaa ikkunoita kaikkialle Suomeen..

Kuhmon Ikkuna Oy:n resepti kireässä kilpailussa koostuu laadusta, yksilöllisyydestä ja toimitusvarmuudesta. Pekka ja Anja Kallion omistama yritys täytti 30 vuotta viime vuonna.
  Kuhmon Ikkuna on vahvasti mukana koko maan ikkunamarkkinoilla sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Yrityksen noin 3,5 miljoonan euron liikevaihdosta 60 prosenttia tulee rakennusliikkeiltä.
  Yrityksellä on myyntiedustajat Nurmijärvellä, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Enin osa tuotannosta menee toisaalta Etelä-Suomeen ja toisaalta Pohjois-Suomeen, jossa lomarakentaminen pitää kysyntää yllä. Yritys toimittaa ikkunoita hirsitaloja valmistavalle Polar-Houselle.
  – Jotkut asiakassuhteet ovat kestäneet jopa parikymmentä vuotta. Sinä aikana on kehittynyt yhteinen tapa toimia ja meihin luotetaan toimittajana, Pekka Kallio miettii.
  Myös yksityiset kuluttajat ovat tärkeä asiakasryhmä. Kuhmon ja Rovaniemen lähialueella ikkunaremontti voidaan tarjota valmiiksi asennettuna. Palveluun voi tällöin sisältyä myös sälekaihdinten ja ristikoiden asennus. Asennuspalvelun hankkimista motivoi se, että verottaja hyväksyy työn kotitalousvähennyksenä.

Juhlan kunniaksi käpykakkua
  Markkinatilanne on ollut koko Kuhmon Ikkunan toiminnan ajan haastava. 1990-luvun alkuvuosia leimasi kulutusjuhlien jälkeinen lama. Vuonna 2008 alkoi useita vuosia kestänyt taantuma.
  Pekka Kallio luonnehtii kilpailua erittäin kovaksi. Osa yrityksistä on joutunut lopettamaan. Toisaalta markkinoille on yritysostojen kautta viime aikoina tullut myös ulkomaisia toimijoita.
  – Vaikeista ajoista selviäminen on vaatinut todella kovaa työtä, Kallio toteaa.
Vaikka helppoa ei ole ollut, Kalliota ei yrittäjäksi ryhtyminen kaduta.
– Tämä on tarjonnut meille uran. Takana on pitkä ja hyvä työtaival, josta voi olla kiitollinen.
  Pekka Kallio on tyytyväinen, että yritys on pystynyt tarjoamaan työtä myös ulkopuolisille. Myynnin ja hallinnon tehtävissä toimii kuusi henkilöä. Tällä hetkellä tuotanto työllistää parikymmentä henkilöä.
  – Viimeksi huhtikuun alussa palkkasimme neljä nuorta, Kallio kertoo.
Henkilöstö saa Pekka Kalliolta erityisen kiitoksen.
  – Yhdessä on menty eteenpäin vaikeinakin aikoina.
  Kolmekymmenvuotista taivalta ei yrityksessä isommin juhlittu
  – Käpykakkua syötiin yhdessä. Se on meillä jokavuotinen perinne, Pekka Kallio nauraa.

Yritysverkosto on tärkeä
Kuhmon Ikkuna valmistaa vuosittain noin 15 000 ikkunayksikköä. Se tarkoittaa 10 500 ikkunaa vuodessa ja keskimäärin 40 ikkunaa työpäivää kohti. Ikkunatyyppien skaala on suuri, jotta asiakkaalle pystytään tarjoamaan yksilölliset ratkaisut.
  – Yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli toimitus Saamelaismuseoon, Kallio muistelee.
  Yritys on PTY-laatusertifioitu ja sillä on käytössä ISO 9001:2008 laadunhallintajärjestelmä. Tuotekehitykseen on viime vuosina vaikuttanut energiatehokkuusmääräysten kiristyminen. Ikkunat täyttävät U-arvoltaan energiavaatimukset.
  Valtaosa tuotannosta on puualumiini-ikkunoita, joissa ulkopuoli on polttomaalattua alumiinia ja sisäpuite puuta. Puitteiden väri on vapaasti valittavissa. Ikkunoihin voi valita tarkoituksenmukaisen pintakäsittelyn ja kohteeseen parhaiten sopivat helavaihtoehdot.
  Perinteisten puuikkunoiden osuus tuotannosta on noin kymmenen prosenttia.
  Pekka Kallio pitää tärkeänä naapurissa toimivan Woodpoliksen kehittämistyötä, jonka seurauksena Kuhmoon on syntynyt rakentajia monipuolisesti palveleva puualan yritysverkosto.
  – Olemme toimittaneet ikkunat esimerkiksi Rovaniemen kahdeksankerroksiseen Kelo-opiskelija-asuntolaan, joka rakennettiin Elementti Sampo Oy:n valmistamista CLT-asuntomoduuleista, Kallio mainitsee esimerkkinä.

Teksti ja kuva: Tuulikki Huusko

PALVELEMME
Huzza Oy
Kainuuntie 9
88900  KUHMO
Puhelin 044 332 5330 Sähköposti info(at)huzza.fi

YHTEISTYÖSSÄ